Hagen

Gården og hagen er veldig gammel. Eiendommen ble skilt ut fra bymarka i 1683, og bygninger og nyttehage anlagt noe år senere. På sydsiden av hovedhuset kan man fortsatt se spor av et eldre hageanlegg med syriner og frukttrær. Det har også vært dyrket urter, grønnsaker og bær på eiendommen, i tillegg til gårdsdriften.

Gamle fotografier viser at hagen tidligere har vært inndelt med grusganger. Disse ble beholdt etter ombyggingen i 1917, da både huset og hagen gjennomgikk store endringer. Hageplanen ble da fornyet og tilpasset det nye hovedhuset, som blant annet fikk terrasse. Utenfor trappen fra den nye hageterrassen ble det anlagt et rundt rosebed med grusgang på hver side. Rosebedet var hagens midtpunkt, med to hagebenker plassert på hver sin side. I 2021 ble det laget to kopier av de gamle hagebenkene, slik at dagens besøkende kan nyte omgivelsene sittende på benker liknende den vi ser i fotografiet fra 1920-tallet.

Staudene som finnes i hagen i dag er kan ha vært på gården lenge, men også ha kommet til med årene som avleggere. I 2021 fikk vi eksperthjelp fra Mari Marstein til å kartlegge peonene i hagen. På sydveggen av drenegstua vokser Paeonia lactiflora «Auguste Dessert» (Dessert 1920), som var vanlig på 1920-tallet. Peoner kan bli gamle og denne kan ha tilhørt staudehagen til Ingrid Udnæs.

Hagen må naturligvis stelles og holdes ved like. Fra slutten av 1920-tallet bodde gartner Karl Grønli i drengestua på eiendommen. I dag er det våre frivillige i hagegruppen som står for stellet av hagen – med den økologiske grønnsakshagen og den nyanlagte bærhagen ved låvebroen. Vi har flere ganger mottatt grønne midler fra Bydel Sagene og også fått støtte fra Bymiljøetaten til Urbant landbruk.

↑ Foto: Privat, antagelig litt ut på 1920-tallet. Kvinnen er trolig Ingrid Udnæs.

↑ Foto: Tollaas, ca. 1935. Privat eie.